Ja sciaglam tzn.przeprowadzilam sie z kotem do Norge i do tego lecialam z nim samolotem.....potrzebowalam paszportu dla kota, chipa, pobrania krwi na obecnosc i liczbe przeciwcial dokladnie po trzy miesiace po szczepieniu, odpowiedniej klatki z atestem IAID czy cos takiego weterynarz powie dokladniej

....klatki sa tanie w Niemczech jesli masz mozliwosc zakupu np przez Ebay.de tez wysylaja za granice..ja zaplacilam okolo 12 euro normalnie w sklepie dla kota powyzej 5 kg....ale byly tez dla psow i koszt okolo 30-50 euro....norwedzy baaardzo zastrzegaja sobie sprowadzenie psa lub innego zwierzecia , musza byc wszystkie szczepienia, zaswiadczenie koniecznie 3 dni przed wylotem ze pies jest zdrowy itd.te same przepisy obowiazuja kota, psa czy nawet kanarka....wszystko musi byc czarne na bialym...aha i oplata za lot ze zwierzeciem 40 euro ( ja lecialam z Berlina) zalezy z jakiego lotniska lecisz oplaty w walucie takiej z jakiego kraju wylatujesz....pieski leca jako bagaze specjalne...i przed odprawa trzeba isc do kasy i najpierw zaplacic dopiero potem odprawa....srodki uspakajajace koniecznie...a przy tym pieski moga zrobic kupki trzeba sie z tym liczyc ze na lotnisku trzeba bedzie sprzatac

..czesto sie zdarza ze po srodkach uspakajajacych zwierzeta nie kontroluja sie z wyproznianiem...
i a lot trzeba zarezerwowac miesiac przed planowana data podrozy ze zwierzeciem..ja lecialam z Norwegian i tam musieli extra poiinformowac odpowiednie sluzby zeby sprawdzily dokumenty kota....dlatego wazne jest przedewszystkim zaswiadczenie od lekarza 3 dni przed planowana podroza i szczepienie i pobranie krwi.....reszte paszport itd.tak nie sprawdzali...
aha.jesli masz papiery na psy to tez wymagaja a jak nie to niech lekarz potwierdzi rase...moga tez problemy robic..tak przynajmniej moj lekarz weterynarii mnie poinformowal i mial racje bo sprawdzali wszystko...
powodzenia ...i wytrwalosci